Tunnelmaa kuviin

Ulkona kuvatessa määrittelee vallitsevan valon luonne pitkälti kuvien tunnelman. Ihannehetkiä ovat aamuvarhaiset (tosin tuskin kuitenkaan lapsikuvaukseen) ja hetket aivan auringon laskiessa, kun valoa kuitenkin vielä riittää kuvata (mielelläni en kuvaisi yli ISO640-800 terävyyden menettämisen vuoksi – olen myös tarkka siitä, että suljinaika on riittävän pieni, jotta liike-epäterävyydeltä vältytään, ellei sitä erikseen haluta). Pilvipoutaisella säällä ei kellonajalla ole niin suurta merkitystä, hahtuvapilvet ja ohuet pilvet toimivat päivällä kuin suurena valoa softaavana pintana ja herkkiä, joskin pahimmillaan platkunoloisia, kuvia voi saada moneenkin suuntaan kuvatessa (näppärää, jos kyseessä on leikki-ikäiset lapset). Raakaa auringonvaloa voi paeta varjoon, heijastavien pintojen äärelle tai kuvata vastavaloon. Erillisiä apuvälineitä kovan valon hallintaan ja valon sekä varjon luomiseksi on niitäkin monia, mutta tässä pieni esimerkki jälkikäsittelyn voimasta.

Kuvasin eläväistä 2,5v tyttöä tuulisena toukokuun iltana kahdeksan maissa ilman heijastimia (tässä tapauksessa siitä olisi kyllä tullut jättimäinen leija) ja aivan erityisesti: kuvasin ilman salamaa. Varjopuolen sävyt olivat todella ankeat. eikä kuvassa nyt muutenkaan ollut mitään erityistä hurraamista (no, se oli sentään tarkka ja RAW). Käsittelin kuvaa ensin Lightroomissa (Yesteryear-preset hieman muunneltuna) ja sitten vielä MCP Mini Fusion -actionilla (sis. mm. Pink cadillac -tone ja erilaisia kontrastin lisäyksiä), valoisuutta lisäsin ihan normaaleilla curves-säädöillä ja myös hyvin kevyesti Touch of Light -actionilla (MCP). Aavistus deep red -photofiltteriä kasvoihin ja hieman reilummin hameenhelmaan vähän sinisen palauttamista kenkiin keskisinisellä photo filtterillä ja soft light -layerilla. Vielä reunoille vinjetointia ronskilla kädellä. Ja niin vintagetyylinen otos oli valmis! (+ Kengästä poistin kuvion ja hatusta leijaavan hiuksen jo aiemmin)

ISO320, 102mm, f2.8, 1/2500 (Canon MKIII + EF 70-200 2.8 IS II USM)

tunnelmaa_kuvaan_ennen_jalkeen

 

Toistin kuvauksen kuun puolivälissä saman mallin kanssa ja samoihin kellonaikoihin mutta eri lokaatiossa  ja tällä kertaa pyrin jälkikäsittelyssä keväisen pastelliseen lopputulokseen.

ISO160, 200mm, f2.8, 1/800

tunnelmaa_kuvaan_2B

{ PR }

Share Button